4TRm

ORANGEDAYS17m

mich28916

mmgp

MICHELIN ΚΑΙ VINALES ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Η Michelin παρακολούθησε τον Maverick Vinales να εξασφαλίζει τη νίκη στον πρώτο αγώνα της σεζόν του 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του MotoGP καθώς οδήγησε στον αγώνα με τέλειους χρόνους κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Qatar στο Losail.

Ο Vinales (Movistar Yamaha MotoGP) έκανε το ντεμπούτο του με την νέα του ομάδα και παρόλο ότι ο καιρός προσπαθούσε με τον καλύτερο τρόπο να χαλάσει τον αγώνα, ο νεαρός Ισπανός αγωνίστηκε προς την νίκη έπειτα από ένα συνταρακτικό και καθυστερημένο στην έναρξη αγώνα. Οι αναβάτες πήραν τη σειρά τους στη σχάρα της εκκίνησης χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό των χρόνων που έκαναν σε τρεις διαφορετικές δοκιμές, αφού όλο το πρόγραμμα του Σαββάτου – συμπεριλαμβανομένων των κατατακτήριων δοκιμών – ακυρώθηκε λόγω της καταρρακτώδους βροχής που έγινε το βράδυ της Παρασκευής που άφησε την πίστα σε μη ασφαλή κατάσταση.

gpqatar1

Οι ασυνήθεις καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν την ακύρωση των δοκιμών του Σαββάτου, σχεδόν χάλασαν την βραδιά του αγώνα καθώς η βροχή άρχισε να πέφτει μόλις στήθηκαν οι μοτοσικλέτες στη σχάρα της εκκίνησης και αυτό συντέλεσε σε μία καθυστέρηση ενώ η διάρκεια του αγώνα περιορίστηκε στους 20 γύρους. Με την αλλαγή των φώτων της εκκίνησης ο Andrea Iannone (Team SUZUKI ECSTAR) έστριψε πρώτος ξεκινώντας από τη δεύτερη σειρά στη σχάρα της εκκίνησης και περνώντας τον Vinales που είχε την pole position για να στρίψει στην πρώτη στροφή. Καθώς συμπληρωνόταν ο πρώτος γύρος του αγώνα ο περσινός πρωταθλητής του Moto 2, Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) είχε πάρει τα ηνία του αγώνα, και διατήρησε την πρώτη θέση μέχρι τον έβδομο γύρο, όταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στα MotoGP οδηγός έχασε ελαφρώς τη γραμμή του και έπεσε χάνοντας την πρόσφυση στο σκονισμένο και λερωμένο τμήμα της πίστας. Κατά συνέπεια ο Andrea Dovizioso (Ducati Team) πήρε την πρώτη θέση και πίεσε δυνατά προσπαθώντας να χτίσει μία διαφορά ασφαλείας, ωστόσο τον κυνηγούσε ο Vinales με τον Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) σε απόσταση βολής πίσω τους. Έκτοτε ξεκίνησε μία συναρπαστική μάχη μεταξύ Vinales και Dovizioso με τους δύο οδηγούς να εναλλάσσουν την πρώτη θέση καθώς ο αγώνας προχωρούσε προς το τέλος του. Ο Vinales πραγματοποίησε την αποφασιστική του κίνηση λίγο πριν το τέλος του αγώνα καθώς χρησιμοποίησε την μεσαία γόμα του μπροστινού ελαστικού MICHELIN Power Slick με το καινούργιο προφίλ στο μέγιστο, περνώντας κατά την επιβράδυνση τον Dovizioso. Ο Ιταλός αναβάτης τον ακολούθησε μέχρι τη γραμμή του τερματισμού στη δεύτερη θέση, με τον Rossi να συμπληρώνει την τριάδα του βάθρου.

Η Michelin είχε διαθέσιμα τα μπροστινά ελαστικά με το καινούργιο προφίλ στο Losail αυτό το Σαββατοκύριακο τα οποία σχεδιάστηκαν για να παρέχουν βελτιωμένη πρόσφυση μέσα στη στροφή κατά τη μέγιστη γωνία κλίσης και αυτά συνδυάστηκαν με τα καινούρια πίσω ελαστικά Michelin Power Slick που σχεδιάστηκαν για να παρέχουν καλύτερο χειρισμό προς όφελος της επιτάχυνσης. Έχοντας τρεις γόμες για εμπρός και πίσω, δημιουργήθηκαν διαφορετικά ζευγάρια μέσα στη γκάμα των διαθέσιμων ελαστικών, με τέσσερις από τις έξι προδιαγραφές που χρησιμοποιήθηκαν τελικά στον αγώνα.

Στη μάχη εκτός της τριάδας είδαμε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2016, Marc Marquez (Repsol Honda Team) να παίρνει την τέταρτη θέση μπροστά από τον ομόσταυλό του Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) που τερμάτισε πέμπτος. Η έκτη θέση πήγε στον Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) που ήταν ο πρώτος οδηγός στην κατηγορία Independent Team Rider. Οι Scott Redding (OCTO Pramac Racing) και Jack Miller (EG 0,0 Marc VDS) τερμάτισαν αντίστοιχα στην έβδομη και όγδοη θέση με τον Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) να παίρνει την ένατη στον πρώτο του αγώνα στην κορυφαία κατηγορία. Το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία έκανε και ο Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3) που ολοκλήρωσε την δεκάδα.

gpqatar2

Η Michelin θα ταξιδέψει τώρα κάτω από την Ισημερινό προς την Αργεντινή για το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος στην πίστα Termas de Rio Hondo που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 9 Απριλίου.

Maverick Vinales – Movistar Yamaha MotoGP
“Τα ελαστικά δούλεψαν πραγματικά καλά όλο το Σαββατοκύριακο και για τον αγώνα επέλεξα εκείνα που η Michelin μου υπέδειξε και αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Για μένα τα ελαστικά έχουν βελτιωθεί από την περασμένη χρονιά και αισθάνομαι τέλεια με αυτό τον τύπο των ελαστικών. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο στη συνέχεια της σεζόν γιατί για εμένα προσωπικά, το στυλ της οδήγησης μου και τη μοτοσικλέτα μου τα αισθάνομαι πολύ καλά. Πάντα αισθάνομαι πολύ χαρούμενος με την Michelin, και πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε λίγη δουλειά ακόμη, ωστόσο είμαι πολύ ικανοποιημένος με ότι επιτεύχθηκε μέχρι τώρα.”

Piero Taramasso - Διευθυντής του Two-Wheel Motorsport Group:
“Ήταν ένα πολύ καθοριστικό Σαββατοκύριακο εδώ στο Qatar έπειτα από το χάσιμο μίας ολόκληρης ημέρας και με τον αγώνα μία να ξεκινάει και μία να σταματάει, τελικά ήταν μεγάλη ικανοποίηση που είδαμε την εκκίνηση του αγώνα χωρίς διακοπή μέχρι το τέλος του. Τα νέα μας ελαστικά δούλεψαν πολύ καλά εδώ παρόλες τις συνθήκες. Την πρώτη ημέρα ο Maverick ήταν μόλις 0.6 από το ρεκόρ γύρου και είμαι σίγουρος ότι αν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο σκληρές θα είχαμε δει ταχύτερα γυρολόγια. Φέραμε έξι διαφορετικά ελαστικά εδώ και τα πέντε χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των δοκιμών και τέσσερα την Κυριακή, συνεπώς αποδεικνύεται ότι δίνουμε στους αναβάτες μία επιλογή και είναι στην κρίση αυτών στο ποια θα χρησιμοποιήσουν. Ο αγώνας ήταν πολύ σταθερός και επιπλέον ήταν συναρπαστικός σε όλο το φάσμα των αναβατών. Ήμασταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που είδαμε τους πρωτοεμφανιζόμενους οδηγούς Zarco, Folger και Rins να προσαρμόζονται στα ελαστικά μας τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και να δείχνουν την εμπιστοσύνη στο να τα πιέσουν. Τώρα οδεύουμε προς την Αργεντινή όπου είμαστε σίγουρα έτοιμοι για την πρόκληση!”

gpqatar3

mmgp

Η MICHELIN ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ QATAR

Η MICHELIN έχει ολοκληρώσει όλες τις χειμερινές δοκιμές και πλέον η γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών είναι έτοιμη για το Losail του Qatar για τον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP του 2017.

Έπειτα από τρεις επιτυχημένες χειμερινές δοκιμές, η εταιρεία έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση για το μπροστινό Michelin Power Slick ελαστικό με το νέο προφίλ και θα χρησιμοποιήσει τις εκδόσεις για πρώτη φορά στο Qatar το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το ελαστικό έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως πρωτότυπο στη Valencia στη διάρκεια του τελευταίου αγώνα της περασμένης χρονιάς, και πλέον αφού πραγματοποιήθηκαν μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών και των πρώιμων δοκιμών της σεζόν η τελευταία εξελιγμένη έκδοση του αγωνιστικού ελαστικού της Michelin για τα Grand Prix θα κάνει την εισαγωγή του στους αγώνες στο Losail. Ένα ανανεωμένο πίσω ελαστικό θα είναι επίσης διαθέσιμο, χρησιμοποιώντας ξανά τα δεδομένα   που συλλέχθηκαν από τις δοκιμές και τα σχόλια των 23 οδηγών των MotoGP. Σχεδιασμένο για να παρέχει περισσότερη πρόσφυση και καλύτερη κατευθυντικότητα δοκιμάστηκε εκτενώς αποφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μία αλλαγή στους κανονισμούς του πρωταθλήματος δίνει την ευκαιρία στη Michelin να φέρει τρεις εκδόσεις slick ελαστικών για τον μπροστινό και πίσω τροχό σε κάθε αγώνα. Αυτά θα είναι μαρκαρισμένα ως μαλακά, μεσαία και σκληρά και θα αναγνωρίζονται αντίστοιχα από τις ακόλουθες χρωματιστές λωρίδες, άσπρες, χωρίς λωρίδα και κίτρινες. Όλες οι εκδόσεις των πίσω ελαστικών αυτού του αγώνα θα φέρουν ασύμμετρη σχεδίαση που θα χαρακτηρίζεται με σκληρότερη τη δεξιά πλευρά ειδικά σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει την τραχιά άσφαλτο του Losail.

Το Qatar βρίσκεται στον Αραβικό Κόλπο όπου το τερέν περιλαμβάνει άγονη έρημο, παραλίες και αμμόλοφους. Με ένα τέτοιο ξηρό κλίμα, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για βρόχινες συνθήκες, ωστόσο για πρώτη φορά τα MICHELIN Power Rain ελαστικά θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που αποδειχθεί το αντίθετο. Έπειτα από τις πρόσφατες δοκιμές που έγιναν στην πίστα από την Dorna και το επιτελείο ασφαλείας της FIM, αποφασίστηκε ότι αν προκύψει βροχή κατά την διάρκεια των δοκιμών, οι οδηγοί θα κάνουν δοκιμές στις συγκεκριμένες συνθήκες. Οι γνώμες τους θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Ασφαλείας πριν χρειαστεί να τροποποιήσουν το πρωτόκολλο που προς το παρόν ορίζει ότι δεν θα χρησιμοποιείται η πίστα σε περίπτωση βροχής. Αν βρέχει την ημέρα του αγώνα, τότε θα προγραμματιστεί χρόνος για περαιτέρω δοκιμές για να καθοριστεί αν θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ή αν θα μετατεθεί για την επόμενη ημέρα – όπως έγινε το 2009, όταν έπεσε καταρρακτώδη βροχή στην πίστα των 5.380μ. λίγο πριν την έναρξη του αγώνα και η έναρξη καθυστέρησε μέχρι την επόμενη ημέρα – όπου κάθε απόφαση θα παρθεί ξανά έπειτα από την πλήρη διαβούλευση της Επιτροπής Ασφαλείας. Με αυτές τις νέες οδηγίες να λαμβάνουν χώρα η Michelin θα φέρει μαλακή και μεσαία γόμα για τα μπροστινά και πίσω βρόχινα ελαστικά, που θα αναγνωρίζονται αντίστοιχα από τις μπλέ και χωρίς μαρκάρισμα λωρίδες. Δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα Intermediate ελαστικά μιας και τα συγκεκριμένα δεν θα συμπεριλαμβάνονται καθόλου στην γκάμα των αγωνιστικών ελαστικών το 2017.

Η Διεθνής πίστα του Losail εγκαινιάστηκε το 2004 κι έκτοτε έχει καθιερωθεί στο ημερολόγιο του MotoGP. Παραμένει ακόμη ο μόνος νυχτερινός αγώνας του MotoGP όπου ένας εντυπωσιακός αριθμός προβολέων πλημμυρίζει την πίστα με αρκετή φωτεινότητα που δεν δίνει μόνο αρκετό φως στους οδηγούς για να κάνει την οδήγηση ασφαλή και συναρπαστική, αλλά επιπλέον υπάρχουν κατάλληλες δέσμες φωτός για να διαθλούν το φως από την επιφάνεια και να μην δημιουργούνται γυαλάδες.

Ο περσινός αγώνας αποτελούσε την επιστροφή της Michelin στο MotoGP, και η Γαλλική εταιρεία απέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα όπου έσπασαν τα ρεκόρ γύρου καθώς και το ρεκόρ αγώνα ενώ στις τελευταίες δοκιμές της IRTA στο Qatar έδειξαν εξίσου εκπληκτικά χρόνους γύρου το 2017. Η δράση στην πίστα θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 23 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σετ των ελεύθερων δοκιμών. Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν άλλα δύο σετ ελεύθερων δοκιμών προτού ξεκινήσουν οι σημαντικές μάχες των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου. Ο αγώνας των 22 γύρων της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 21:00 το βράδυ τοπική ώρα (18:00 GMT).

Piero Taramasso – Διευθυντής του Two-Wheel Motorsport Group

“Έπειτα απ’όλη αυτή τη σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των χειμερινών δοκιμών, έφθασε πλέον η ώρα να ξεκινήσουμε τους αγώνες. Το Qatar είναι ένας ξεχωριστός αγώνας, με τις δικές του προκλήσεις όπου κάναμε μια εξαιρετική αρχή εδώ στην επιστροφή μας στο MotoGP την περασμένη χρονιά, κι έτσι ελπίζουμε ότι θα επαναλάβουμε αυτές τις επιδόσεις και αυτή τη φορά. Η πίστα μπορεί να έχει έντονη τριβή όταν η πέσει η άμμος στην άσφαλτο ή να είναι πολύ ολισθηρή όταν αυξηθεί η υγρασία, κι αυτό καθιστά την επιλογή των ελαστικών πολύ σημαντική και απαιτητική απόφαση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε επίσημα την επιλογή τριών μπροστινών και πίσω slick ελαστικών, οπότε θα έχουμε τις σωστές γόμες για όλες τις συνθήκες στην πίστα. Επίσης, αυτός ο αγώνας θα αποτελεί την πρώτη φορά που θα φέρουμε βρόχινα ελαστικά στο Qatar. Θα ελπίσουμε ότι αν βρέξει οι οδηγοί θα δοκιμάσουν τις συνθήκες χρησιμοποιώντας τα ελαστικά που είναι διαθέσιμα και θα δούμε αν είναι ασφαλές για να αγωνιστούν. Ποτέ πριν δεν έχει υπάρξει βρόχινος αγώνας στο Losail, οπότε αν βρέξει και οι οδηγοί συμφωνήσουν να αγωνιστούν, θα είναι ένα απίστευτο θέαμα κάτω από το φως των προβολέων.”